Tvätta Solceller

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om att tvätta solceller och våra bästa svar för att hjälpa dig.

Varför behöver man tvätta solceller?

Solceller blir smutsiga av damm, pollen, löv, fågelspillning och andra föroreningar. Smutsen blockerar solljuset, vilket minskar den energi som genereras. Genom att regelbundet tvätta solceller säkerställer du att de fungerar med maximal effektivitet.

Hur ofta bör man tvätta solcellerna?

Hur ofta du behöver tvätta dina solceller beror på var du bor och hur snabbt de blir smutsiga. Generellt rekommenderar vi att tvätta dom en till två gånger per år. Om du bor i ett dammigt område eller har många fåglar i närheten kan det vara nödvändigt att tvätta dem oftare.

Vad är det bästa sättet att tvätta solceller?

Det bästa sättet att tvätta solceller är att använda rent vatten och en mjuk borste eller trasa. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada solcellernas yta. För bästa resultat, använd destillerat vatten för att undvika kalkavlagringar.

Kan jag tvätta solcellerna själv eller behöver jag anlita en professionell?

Du kan absolut tvätta dina solcellerna själv om de är lättillgängliga och du kan göra det på ett säkert sätt. För solceller på taket eller på svåråtkomliga platser rekommenderar vi att anlita en professionell för att undvika risken för fall eller skador.

Är det säkert att använda en högtryckstvätt på solcellerna?

Nej, vi rekommenderar inte att använda en högtryckstvätt på solceller. Det höga trycket kan skada solcellernas yta eller tätningarna mellan panelerna, vilket kan leda till att vatten tränger in och orsakar skador.

Vilken tid på dagen är bäst för att tvätta solceller?

Den bästa tiden på dagen att tvätta dina solceller är tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen när de är svala. Att tvätta solcellerna när de är varma kan leda till att vattnet avdunstar för snabbt och lämnar efter sig fläckar eller skador.

Vad kostar det att anlita en professionell för att tvätta era solceller?

Kostnaden för att anlita en professionell för att tvätta solceller kan variera beroende på systemets storlek och hur smutsiga solcellerna är. Generellt kan det kosta mellan 1000 och 3000 SEK för en genomsnittlig bostadsinstallation.

Kan både privatpersoner och företag ansöka om bidrag?

Ja, vi rekommenderar att du stänger av solcellsanläggningen för att undvika risken för elektriska stötar. Följ alltid tillverkarens rekommendationer och säkerhetsföreskrifter när du tvättar solceller.

Hur kan jag förhindra att solcellerna blir smutsiga snabbt?

Regelbunden rengöring och underhåll kan hjälpa till att hålla solcellerna rena längre. Att hålla träd och buskar beskurna så att de inte släpper löv och smuts på solcellerna kan också vara till hjälp.

Påverkar vädret rengöringsfrekvensen av solcellerna?

Ja, vädret påverkar hur ofta du behöver tvätta solceller. I områden med mycket regn kan solcellerna naturligt hålla sig renare längre, medan torra och dammiga områden kan kräva mer frekvent rengöring.

Genom att följa dessa råd och regelbundet tvätta dina solceller kan du maximera deras effektivitet och säkerställa optimal energiproduktion. Om du har fler frågor eller behöver professionell hjälp, tveka inte att kontakta oss på Energihem.com!

Grönt avdrag 2023

20% Avdrag?

Psst.. Visste du att du kan få avdrag med (upp till 50 000 kronor) (Mer exakt 19,40%) per person i hushållet när du köper solceller? Vill du veta ju mycket just du kan få i skatteavdrag?

Klicka på boka konsultation för att ta reda på mer.